Descriere

Bine ati venit la Villa Prato - Brasov. Aceasta este situata chiar in inima Brasovului, intr-o zona insorita din Livada Postei, langa soseaua spre Poiana Brasov. Vizavi se afla Cladirea Rectoratului Universitatii, Casa Armatei si a Bibliotecii Judetene George Baritiu.

De la Villa Prato ajungeti in doar 2 minute de mers pe jos fie in centrul vechi al orasului care gazduieste Biserica Neagra, Muzeul de Istorie din Piata Sfatului, Zona Pietonala cu magazine din Piata Sfatului si strada Republicii, fie in zona Parcului Nicolae Titulescu, Prefecturii, Primariei Vechi si a Teatrului Dramatic Sica Alexandrescu.

Datorita pozitionarii sale, Villa Prato reprezinta locatia perfecta atat pentru turisti cat si pentru oamenii de afaceri.

Istoricul zonei

În evul mediu termenul "pratum" avea mult mai multe sensuri (pasune, livada), însemnând zona din afara cetăţilor medievale, zona deschisă expusă atacurilor în care se aflau casele celor care nu erau cetăţeni cu drepturi depline, hanurile pentru străini şi gospodăriile extra muros ale unora dintre cetăţenii de vază. Cu timpul aceste zone au devenit suburbii ("Vorburg", foburg). În suburbii se afla o singură instituţie Poşta sau "cursus publicum".

Începând cu secolul al XVII-lea existau aşa numitele staţii de poştă, care erau de fapt nişte hanuri dotate cu camere vaste, dormitoare comune şi cu grajduri pentru caii de schimb pentru curieri şi diligenţe.

Rezervare online

Cod anti-spam
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato
Villa Prato

Fiecare staţie primea din partea comunităţii o păşune sau o livadă vastă pentru a putea asigura hrana animalelor. În Transilvania existau staţii de postă în toate marile cetăţi Braşov, Cluj, Sibiu, Sighişoara, Mediaş, ele au fost martorele tăcute a numeroase evenimente de importanţă majoră pentru istoria acestor locuri, invazii, semnarea unor tratate, asasinarea ale unor personalităţi politice, vizite ale unor mari personalităţi ale vremii etc.

În secolele XVIII-XIX odată cu dezvoltarea oraşelor şi crearea suburbiilor industriale, păşunile poştelor au fost integrate în planurile urbanistice ale oraşelor suferind schimbări însemnate, multe dintre ele au fost transformate în zone de coonstructii, parcuri, locuri de promenade si distractie, gradini botanice. Un exemplu în acest sens este oferit de "Livada Poştei" aflata în partea de nord a cetăţii Braşovului.

În zona exterioară cetăţii Braşovului se aflau câteva hanuri mari dintre care amintim numai "Hanul mare" aflat în proximitatea Livezii Postei şi hanul "Cerbul de aur" aflat la începutul Străzii Lungi care asigura legătura dintre Braşovul vechi şi cetate. În hanurile din afara incintei fortificate lumea era foarte diversă: neguţători levantini sau orientali, armeni, greci, români din Moldova şi Valahia.

Ei nu puteau rămâne peste noapte în cetate pentru ca nu erau de confesiune creştină recunoscută, mulţi dintre ei erau aventurieri, fiind veniţi în Braşov din cele mai diverse motive, unii pentru afaceri, alţii erau cărturari, oameni de arme, ambasadori, spioni şi chiar hoţi. În secolul al XVIII-lea oraşul se extinde mult în zona Blumăna, iar statia de poştă îşi pierde complet importanţa în secolul al XIX cand se dezvoltă căile ferate, iar terenul va fi transformat într-un loc de promenadă numit promenada de sus.